Se upp för falsk och oärlig kosmetika!

Bara senaste veckan har jag stött på ett flertal artiklar angående den ökade handeln med oärliga kosmetikprodukter inom nätshoppar. Så varför inte ägna ett inlägg åt detta viktiga och intressanta ämne.

Visste ni t.ex. att mellan 10-20% av omsättningen på selektiva varumärken (ex. Dior och Lancome) är genom oärliga och kopierade produkter. Det är ju helt sjukt, och jag hade inte aning att det handlade om sådana mängder! Det säljs förfalskade skönhetsprodukter till ett värde av ca 4 miljarder kronor varje månad!
(Jämför man med modebranschen så ligger de på ca 2 miljarder i månaden)


Den organiserade brottsligheten har som med mycket annat ett finger med i spelet även här. Den lyxiga krämen som köptes som ett kap för halva priset kan nämligen ha tillverkats i något skitigt labb med usel hygien, gifter i omlopp och i många fall även barnarbete. Detta kan leda till hälsoproblem för den som senare använder produkterna. Samtidigt som terroristorganisationerna cashar in multum.

En förfalskad vara eller stöldgods som det också i många fall kan handla om som säljs på nätet innebär att man som konsument inte har några rättigheter alls vid en reaktion som allergi eller utslag. Konsumenten kan även göras skyldig till häleri.

Så vad avgör om en produkt är äkta vara eller inte?
- Handla alltid från auktoriserade e-handels sidor.
- För att få få sälja selektiv kosmetik krävs det att det förutom e-handeln måste finnas en fysisk butik och hela sortimentet av varumärket måste finnas till försäljning, inte bara storsäljarna.
- Nätbutikerna måste även ha utbildad personal (ex. Makeupartister och hudteraputer) på sin kundtjänst.
- Dra öronen tillbaka vid för stora prisskillnader jämfört med butikspriser. Låter det för bra för att vara sant, då är det oftast det!
- Ring och kolla med märkets kundtjänst om du är osäker, de har stenkoll på vilka som får sälja deras produkter och inte.


Informationen till denna lilla text har jag hittat hos bland annat kicks.se, metro (13/9) och aftonbladet (14/9).

Så se upp både en och två gånger extra innan nästa inköp på nätet!

Det tänker minsann jag göra!

Kategori:
Kommentera inlägget här: